Warga tua berisiko hidap CLL


Warga tua berisiko hidap CLL

Tiada simptom, lambat berkembang menyebabkan penyakit lambat didiagnosis

 

Walaupun Leukemia Limfositik Kronik (CLL) merupakan sejenis leukemia yang sangat jarang berlaku di rantau Asia. namun penyakit ini merupakan leukemia yang paling biasa ditemui di negara-negara Barat. Daftar Kanser Kebangsaan Malaysia 2007 melaporkan bahawa CLL merangkumi sebanyak 8.1 peratus daripada kes-kes leukemia limfoid di Malaysia.

Oleh sebab CLL mungkin tidak menunjukkan sebarang simptom selama beberapa tahun kerana kesukaran diagnosis mengenainya menyebabkan peratusan mereka yang menghadapinya semakin meningkat.

Menurut Presiden Persatuan Hematologi Malaysia, Dr. Alan Teh, CLL ialah penyakit yang lambat berkembang atau digelar indolen menyebabkan lebih kurang 40 hingga 60 peratus pesakit tidak menunjukkan sebarang simptom. Paling membimbangkan penyakit ini tidak boleh disembuhkan dan punca sebenarnya juga belum dikenal pasti.

“Sebilangan pesakit menyangka simptom yang dialami adalah masalah kesihatan biasa kerana lazimnya, pesakit merasa sihat tubuh badan. Namun penyakit ini akan dikesan melalui ujian darah rutin yang dijalankan semasa pemeriksaan kesihatan biasa.

“Oleh sebab itu, CLL sering didiagnosis secara kebetulan dan sebahagian besar pesakit CLL terdiri daripada warga tua dan menghidap keadaan perubatan lain yang menyebabkan kemoterapi intensif tidak sesuai untuk mereka,” katanya ketika ditemui dalam majlis pelancaran rawatan Gazyva oleh syarikat farmaseutikal, Roche di Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Jelasnya, CLL berlaku disebabkan tulang sum sum menghasilkan banyak sel darah putih tertentu dinamakan limfosit yang tidak berkembang sepenuhnya menyebabkan limfosit tidak dapat bekerja atau berfungsi dengan baik.

Penyakit ini dirujuk sebagai leukemia kerana limfosit berkanser ditemui di dalam darah dan tulang sum sum. Ia boleh berkembang dalam sesuatu tempoh masa sehingga mengganggu sel darah sihat yang kemudiannya akan disebarkan kepada seluruh organ termasuklah kalenjar limfa, spleen dan hati.

“CLL paling biasa bermula dalam limfosit-B iaitu komponen penting dalam sistem ketahanan badan di mana ia bukanlah penyakit yang diwarisi. Namun mereka yang mempunyai sejarah CLL atau limfoma lain dalam keluarga berisiko tinggi dan berkemungkinan menghidapnya.

“Selain itu, rekod juga menunjukkan kekerapan CLL berlaku adalah lebih kurang tiga dalam setiap 100,000 orang dan berlaku dua kali ganda lebih kerap dalam kalangan lelaki berbanding wanita, tetapi sehingga kini tiada bukti menunjukkan mengapa lelaki lebih ramai menghidapnya,” katanya.

Ujarnya, 25 hingga 50 peratus pesakit yang menghidap CLL tidak menunjukkan sebarang simptom pada peringkat awal. Namun simptom-simptom biasa yang dihidapi mereka ialah berpeluh pada waktu malam, kekurangan berat badan tanpa sebab, jangkitan berulang yang dikaitkan dengan gangguan fungsi sistem imun, demam, keletihan teruk, pembesaran kalenjar limfa yang tidak menyakitkan pada leher, ketiak, abdomen, dan pangkal peha, kembung abdomen, dan tanda-tanda pendarahan.

Pendekatan ‘lihat dan tunggu’

Sementara itu, menurut Perunding Hematologi Hospital Ampang, Datuk Dr. Chang Kian Meng, doktor perubatan hanya boleh mengambil pendekatan ‘lihat dan tunggu’ selepas pesakit didiagnosis kerana tidak semua pesakit CLL boleh menerima rawatan segera tetapi jika penyakit berterusan menjadi teruk dan mendapat simptom, barulah doktor membuat keputusan untuk memulakan rawatan intensif.

“Satu pertiga daripada kalangan pesakit tidak memerlukan langsung rawatan kerana mempunyai jangka hayat yang panjang namun jika berlaku kematian ia bukanlah disebabkan CLL tetapi penyakit lain yang tidak berkaitan dengan CLL.

“Satu pertiga lagi iaitu pesakit pada peringkat awal indolen dirawat mengikut perkembangan penyakit dan selebihnya yang merupakan pesakit yang mendapat CLL agresif akan diberikan rawatan segera,” ujarnya.

Menurutnya, terdapat beberapa pilihan rawatan yang boleh diberikan kepada pesakit untuk mengawal simptom namun pilihan bergantung kepada kesesuaian pada pesakit itu sendiri.

Antaranya ialah kemoterapi iaitu rawatan dadah yang akan membunuh sel termasuklah sel kanser yang mana gabungan kemoterapi biasa melibatkan fludarabine dan cyclophosphamide (FC) atau chlorambucil dan bendamustine.

Terapi target pula dijalankan dengan mensasarkan sistem imunisasi untuk memusnahkan sel leukemia dengan menggunakan terapi antibodi seperti MabThera yang sudah lama digunakan dalam rawatan konvensional manakala antibodi obinutuzumab adalah generasi baharu dalam rawatan terkini.

Katanya yang juga Ketua Perkhidmatan Hematologi Kebangsaan, terapi radioterapi yang menggunakan tenaga sinar-X yang tinggi untuk mengurangkan simptom yang disebabkan bengkak pada kelenjar boleh diberikan kepada pesakit selain pemindahan sel stem yang sesuai diberikan kepada pesakit yang lebih muda dan cergas jika mendapat penderma yang sesuai.

“Walaupun CLL tidak boleh disembuhkan namun matlamat rawatan adalah untuk memberi keseimbangan kepada risiko dan kebaikan yang boleh diberi kepada pesakit. Simptom boleh dikurangkan untuk membolehkan pesakit menjalani kehidupan yang normal dan meningkatkan kualiti hidup mereka di samping boleh memanjangkan jangka hayat mereka,” katanya.

– See more at: http://www.utusan.com.my/gaya-hidup/kesihatan/warga-tua-berisiko-hidap-cll-1.277526#sthash.eixLnMQM.dpuf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: